DERS TANITIM BİLGİLERİ


Dersin Adı
Protein Kimyası
Kodu
Yarıyıl
Teori
(saat/hafta)
Uygulama/Lab
(saat/hafta)
Yerel Kredi
AKTS
GBE 305
Güz/Bahar
2
2
3
6
Ön-Koşul(lar)
Yok
Dersin Dili
İngilizce
Dersin Türü
Seçmeli
Dersin Düzeyi
Lisans
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri
Dersin Koordinatörü
Öğretim Eleman(lar)ı
Yardımcı(ları)
Dersin Amacı Öğrencilerin proteinlerin yapısı ve temel biyokimyasını anlamasını sağlamak, proteinleri incelemek için kullanılan biyofiziksel metodları anlatmaktır. Biyokatalizör olan enzimlerin çalışma mekanizmaları ve ilaçların enzimleri nasıl inaktif hale getirdiği incelenecektir. Protein katlanma hastalıkları protein yapısı ile bağlantılı hastalıklara örnek teşkil ederken, bağışıklık sisteminin önemli parçası antikorların yapısı ve çalışma prensipleri de incelenecektir.
Öğrenme Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • Proteinlerin yapı ve işlevlerini tanımlayabilir
  • Proteinlerin katlanması ve etkili olan kuvvetleri açıklayabilir
  • Derste öğretilen biyofiziksel metodları tanımlayabilir
  • Proteinlerin nasıl üretildiğini açıklayabilir
  • Enzimlerin çalışma mekanizmalarını tartışabilir
  • Enzim inhibitörlerinin çalışma mekanizmalarını açıklayabilir
  • Protein katlanması ile bağlantılı hastalıkları açıklayabilir
Ders Tanımı Bu ders, hücrenin temel fonksiyonel yapıtaşları olan proteinlerin yapısı ve fonksiyonları, enzim mekanizmaları, ilaç-protein etkileşimleri ve proteinlerde gözlenen defektler ile ilişkili hastalıklar üzerine genel bir bakış sağlamaktadır
Dersin İlişkili Olduğu Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

 



Dersin Kategorisi

Temel Ders
Uzmanlık/Alan Dersleri
Destek Dersleri
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

 

HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Giriş Fundamentals of Protein Structure and Function Chapter 1, Biochemistry 7th ed. Chapter 1
2 Biyomoleküllerin özelliklerini açıklayan kimyasal kavramlar Fundamentals of Protein Structure and Function Chapter 1, Biochemistry 7th ed. Chapter 1 and 8
3 Amino asitlerin kimyasal özellikleri Biochemistry 7th ed. Chapter 2
4 Proteinlerde çeşitlilik Structure and Mechanism in Protein Science 1st ed. Chapter 1 and 2
5 Protein içeriği ve yapısı Fundamentals of Protein Structure and Function, Springer; 2nd ed. Chapter 2
6 Proteinlerin katlanması ve stabiliteleri Fundamentals of Protein Structure and Function, Springer; 2nd ed. Chapter 2
7 Laboratuvarda proteinler Fundamentals of Protein Structure and Function, Springer; 2nd ed. Chapter 3
8 Ara sınav -
9 Biyokatalizörler - Enzimler Biochemistry 7th ed. Chapter 8, Fundamentals of Protein Structure and Function, Springer; 2nd ed. Chapter 4
10 Enzim kinetiği ve çalışma mekanizması Fundamentals of Protein Structure and Function, Springer; 2nd ed. Chapter 5
11 Enzim inhibisyonu ve inaktivasyonu Biochemistry 7th ed. Chapter 8, Fundamentals of Protein Structure and Function, Springer; 2nd ed. Chapter 6
12 Protein katlanma hastalıkları Fundamentals of Protein Structure and Function, Springer; 2nd ed. Chapter 10
13 Antikor yapıları ve çalışma prensipleri Fundamentals of Protein Structure and Function, Springer; 2nd ed. Chapter 11
14 Öğrenci seminerleri -
15 Dönem tekrarı
16 Final Sınavı
Ders Kitabı

Jeremy M. Berg, John L. Tymoczko, Gregory J. Gatto Jr., Lubert Stryer - Biochemistry 7th ed. New York : W.H. Freeman & Company, a Macmillan Education Imprint, [2015] ISBN: 9781464126109 (hbk) 1464126100 (hbk)

Önerilen Okumalar/Materyaller

Structure and Mechanism in Protein Science by Alan Fersht W. H. Freeman; 1st edition ISBN-10: 0716732688 ISBN-13: 978-0716732686.

Introduction to Protein Structure, by Branden and Tooze Garland Science; 2 edition ISBN-10: 9780815323051 ISBN-13: 978-0815323051.

Fundamentals of Biochemistry: Life at the Molecular Level by Voet, Voet and Pratt John Wiley & Sons Inc 5th Edition ISBN10 1118918401 ISBN13 9781118918401

 

DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Katkı Payı %
Katılım
Laboratuvar / Uygulama
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
1
10
Portfolyo
Ödev
1
10
Sunum / Jüri Önünde Sunum
1
15
Proje
1
10
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınav
1
25
Final Sınavı
1
30
Toplam

Yarıyıl İçi Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı
5
70
Yarıyıl Sonu Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı
1
30
Toplam

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Süre (Saat) İş Yükü
Teorik Ders Saati
(Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati)
16
2
32
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati
(Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati)
16
2
Sınıf Dışı Ders Çalışması
10
1
10
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
1
1
Portfolyo
Ödev
1
5
Sunum / Jüri Önünde Sunum
1
12
Proje
1
10
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınavlar
1
15
Final Sınavı
1
30
    Toplam
147

 

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ

#
Program Yeterlilikleri / Çıktıları
* Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1 Temel matematik ve fen bilimlerinde öğrenilen bilgi ve yetenekleri mühendislik alanına taşıyabilmek,
2 Gıda Mühendisliği ile ilgili problem alanlarını tanımlayabilmek ve çözümleyebilmek,
3 Gıda Mühendisliği ile ilgili proje ve üretim sistemi tasarlayabilmek, veri toplayabilmek ve analiz edebilmek, sonuçları uygulama alanına aktarabilmek,
4

Gıda Mühendisliği alanındaki yeni teknoloji ve araçları geliştirme ve kullanma becerisine sahip olabilmek,

5

Bağımsız davranabildiği gibi grup içerisinde de aktif rol alabilmek, fikirlerini açık bir şekilde ifade edebilmek, etkin karar verebilmek,

6 Evrensel gelişmeleri ve yenilikleri yakından takip edebilmek, kendini sürekli yenileyebilmek ve kaliteyi yükseltme bilincine sahip olabilmek,
7 Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olabilmek,
8 Gıda Mühendisliği problemlerinin çözümünde, çevre, sağlık, iş güvenliği gibi evrensel boyuttaki konularda farkındalığa sahip olabilmek,
9 Girişimcilik, yenilikçilik ve sürdürülebilirliği mesleki alanda uygulayabilmek,
10 Gıda Mühendisliği ile ilgili bilgisayar yazılımlarını kullanabilmek ve uygulamada karşılaşacağı bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilecek bilgi ve beceriye sahip olmak (European Computer Driving License, Advanced Level),
11

Bir yabancı dili kullanarak gıda mühendisliği ile ilgili bilgi toplayabilmek ve meslektaşları ile iletişim kurabilmek ("European Language Portfolio Global Scale", Level B1)

12 İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanabilmek.
13

İnsanlık tarihi boyunca oluşan bilgi birikimini uzmanlık alanıyla ilişkilendirebilmek

*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest